Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17490   

Iron (Fe) Deficiency
Sarilik (Kloroz)



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Sarilik ya da kloroz hastaligi, Demir eksikligi olarak bilinen besinsel bir eksiklikten kaynaklanmaktadir. Özellikle Elma agaçlari besinsel noksanliklardan Demir ve Çinko elementine çok duyarlidir. Demir (Fe) besin elementininin bitkilerde olmayisinin farkli sebebleri olabilir, yani Demir ya toprakta yoktur veya toprakta bulunsa bile bitki bu demiri kullanamiyabilir. Eger demir toprakta bulunmazsa, demir agirlikli gübrelemeye önem verilerek bu giderilebilir. Fakat toprakta bulunup, bunu kullanmiyorsa üstten gübrelemeye ya da topraktaki demiri kullanabilmesi için farkli yollar takip edilebilir. Toprakta bulunan demirden agaçlarin faydalanamasinin farkli nedenleri vardir, bunlardan en önemlisi toprakta asiri kireç bulunmasidir.Yeni bir bahçe kireçli topraklara kurulursa, özellikle 2-3 yasindaki agaçlarda demir eksikligi belirtileri çok daha fazla belirgin olmaktadir. Demir eksikligi yetistiriçilik yapilan topraklar alkali ya da notür ise demir eksikligi iyi drenajli (aerobic) topraklarda yaygin sekilde ortaya çikmaktadir. Bu eksiklik toprak pH' sinin artmasiyla daha da artmaktadir. Yine eksiklik organik maddece zengin gübrelemelerde ve alkali sulama suyunun kullanildigi bölgelerde de yaygin olarak görülmektedir. Demir eksikliginin diger nedenlerinden bazilari: agaçlarin uzun süre günese maruz kalmalari, toprakta asiri miktarda fosfat birikimi, düsük sicakliktaki topraklarda asiri sulama ve su birikintisi, düsük asitli topraklarda asiri bakir ve magnezyumun bulunmasi ve asiri bikarbonat iyonlarini içeren sulama sularidir.
Not:Diger besin elementleri ile bilgileri GENEL BILGILER sayfamizda Abiyotik ya da Cansiz hastaliklar linkinde bulabilirsiniz.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Demir eksikliginin belirtileri yeni zuhur eden yapraklarin damar aralarinin sararmasi ya da klorozlasmasidir. Daha ileri asamalarda yaprak sariya döner ve sonuçta ise tamamen beyazlasir. Demir eksikligi siddetli ise tüm agaçlar klorotik olur ve ölümler ortaya çikabilir. Demir eksikligi nitrojen eksikligi ile kolaylikla karisabilir. Fakat nitrojen eksikligi yasli yapraklarda ortaya çikarken, demir eksikligi genç yapraklarda görülmektedir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Yaprakta gübreleme: bu tür uygulama geçici olarak etkili olabilir, fakat tom bir kontrol saglamayabilir. Bitkilerde ilk belirtiler ortaya çikar çikmaz demir agirlikli yesil aksam gübrelemesi (demir sülfat gibi) yapilabilir ve bu uygulama yaklasik 10 günde bir tekrarlanmalidir.
2. Topraga demir tabletlerinin uygulanmasi: Bu uygulama genellikle baharda yapilabilir ve agaçlarin kök bölgesi kisimlarina bu tabletler 3-5 cm derinlikte gömülmelidir. Daha sonra yapilacak sulama ile iyi neticeler alinabilir. Yaprak uygulamasi gibi tekrarlanmaz ve ani sonuç alinmaz, ama uygulama 1-2 sezon devam edebilir.
3. Topraga ilave uygulamalar: Amonyum sülfat gibi asit uygulmalarinin ya da torflarin kullanimi demir klorozunun orta derecede görüldügü alanlarda etkili olabilir, bu uygulama topragin asitligini düsürdügü için bitkilerin demir alinimini kolaylastirabilir. Bu uygulama toprak ve sulama suyunun çok tuzlu oldugu alanlarda iyi sonuç vermeyebilir, böyle topraklarda bu uygulama yapilirken dikkat edilmeli ya da yapilmamalidir. Mevcut ve parçalanan organik madde demir alinimini yine düzeltebilir. Bu uygulamada bir önceki uygulamaya göre pratik olmayabilir.
4. Asiri sulamalardan kaçinilmali ve toprakta su birikimi engellenmeli.
5. Bitkileri asiri budama yaparak günes isinlarina maruz birakmamali.
6. Toprak asitligini artiracak her türlü pratik uygulamalardan sakinmali.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Iron (Fe) Deficiency
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net